Uw gegevens konden niet gevonden worden
of uw account is niet actief.
Paswoord vergeten? Nog geen paswoord?

×
  • Log hier in op de klantenzone:
  •      
Virtu-AL webshop
Menu

FAQ coronavirus en ondernemingen: antwoord op de meest gestelde vragen

Veel installateurs vragen zich af hoe men hun bedrijf verder kan laten draaien met de strikte maatregelen die genomen zijn in verband met het coronavirus.

 

Mogen herstellingen en bouwactiviteiten plaatsvinden?

Voor herstellingen binnenshuis is hoogdringendheid in het kader van veiligheid, welzijn en hygiëne een strikte vereiste (bijvoorbeeld elektriciteit is uitgevallen of brandalarm gaat af). Zo’n depannages en herstellingen mogen uitgevoerd worden. Andere werkzaamheden bij de mensen thuis (binnen in huis) mogen niet. Bouwactiviteiten buitenshuis mogen plaatsvinden, mits respect voor de sociale afstand. Dit geldt ook voor binnen activiteiten in onbewoonde gebouwen en woningen.

 

Mogen handelaars in bouwmaterialen hun klanten blijven bevoorraden?

Ja, maar enkel voor professioneel gebruik en met respect voor de regel van 1 klant per 10m².

 

Mogen groothandelaars open blijven?

Ja, verkoop op afstand, levering en afhaling in de winkel zijn toegelaten. Hierbij dient dit enkel ten aanzien van professioneel gebruik en moet men respect hebben voor de socialdistancingmaatregelen.

 

Mag ik mijn mensen nog tewerkstellen?

De sector van de elektriciens (installatie en distributie) valt onder de cruciale sectoren en essentiële diensten. De werkgever moet er wel voor zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen en er, indien mogelijk, telewerk wordt gedaan. Als men dit niet kan garanderen dient men overheidswege te sluiten. In dat geval kan men beroepen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

 

Hoeveel werknemers mogen nog samen in dezelfde camionette plaatsnemen?

Rekening houdend met de eis van de overheid in verband social distanding, dient ook in de voertuigen de minimale afstand van 1,5 m gerespecteerd te worden. Hierbij raden we aan om te beperken van 1 persoon per voertuig.

 

Wat is de procedure om tijdelijke werkloosheid coronacrisis aan te vragen?

De werkgever kan tot en met 19 april 2020 (de periode tot wanneer de coronamaatregelen gelden), gebruik maken van een vereenvoudigde procedure voor het invoeren van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Men dient een elektronische aangifte in bij het werkloosheidsbureau van de RVA, met als reden coronavirus. Wegens overmacht zullen automatisch alle aanvragen worden aanvaard. Dit zowel voor arbeiders als bedienden.